3D arhitekturne vizualizacije stanovanjskih stavb, 3d izris enodružinskih hiš, stanovanjskih dvojčkov, vila blokov, stanovanjskih blokov.
Postopek renderiranja stanovanjskih objektov se ne reazlikuje od drugih objektov.

 

Za približen cenik 3d vizualizacij ali konkretno ponudbo me kontaktirajte na kontaktne podatke navedene v desnem stolpcu. ->

 

 

 

 

POSTOPEK IZDELAVE ARHITEKTURNIH 3D VIZUALIZACIJ ZUNANJOSTI

 

0. PRIDOBIVANJE PODATKOV O OBJEKTU

  • Pošljete mi tlorise in prereze ter razpored materialov in oblog.


1. MODELIRANJE 3D MODELA

  • Najprej izrišem 3D model objekta, katerega volumen skupaj dodelamo in nato potrdimo. Nato se izriše zunanjo ureditev okoli objekta ter morebitno 3D okolico, ki jo prav tako skupaj dodelamo in potrdimo. Lahko pošljete tudi 3D BIM model ali drugje zrisan 3D model pri čemer moram potem, odvisno od dodelave renderjev, tak 3D model še dodelati in prilagoditi programom za renderiranje.


V vmesni fazi se doda osnovno osvetlitev za namen testiranja.

 

2. TEKSTURIRANJE IN MATERIALIZIRANJE 3D MODELA

  • V naslednji fazi se na 3D volumen začne nalagati materiale, ki jih skupaj skrbno izberemo in uskladimo. Teksture materialov se mapira ali pozicionira na 3D volumen tako, da usmerjenost npr. letnic pri lesu sledi strukturni in arhitekturni logiki. Včasih precej zamuden postopek, ki 3D objektu doda realističen ali fotorealističen končni izgled. V tej fazi se izdela testne 3d vizualizacije v nižji kvaliteti, da skupaj z vami preverimo korektnost materialov.

3. OSVETLITEV

  • Sledi postavitev in nastavitev naravne in umetne osvetlitve izdelanih 3D volumnov. Odvisno od nivoja dodelave se lahko izdela tudi večerno osvetlitev, kar ob skrbno izbranih svetilih pričara prav posebno vzdušje. Pri realistični in fotorealistični dodelavi se tudi osvetlitev testira s testnimi renderji.

4. ARANŽIRANJE

  • Dodajanje 3D aranžmaja, ki je najbolj razkošen pri fotorealističnih vizualizacijah. Tu se namešča na primerna mesta vnese zelenje, električne aparate, naprave, posodje, knjige, ljudi ipd.

 

5. NASTAVITEV POGLEDOV

  • Določiti je potrebno še kamero in poglede; svetlost, fokus, bokeh, perspektivo, širino pogleda,... Količina pogledov je odvisna od dogovora in izbire nivoja dodelave. Če se bo 3d model montiralo na fotografsko ozadje dejanskega ambijenta, je potrebno kamero precizno uskladiti z nastavitvami fotoaparata in določiti točno lego in višino aparata. Včasih si pri legi pomagam z odčitanimi GPS koordinatami.

 

6. PROCESIRANJE

  • Tako pripravljene delovne datoteke renderjev se pri fotorealističnih 3D vizualizacijah še enkrat preveri. Potem pa se jih da v procesiranje. Za osnovne in realistične dodelave večinoma procesiramo na lastnih računalnikih. Za fotorealistične pa moramo poslati v t.i. "render-farmo" v tujino, kjer naše poglede na enkrat procesira tudi do 500 render serverjev.

7. POST-PRODUKCIJA

  • Končne renderje še obdelam s post-produkcijskimi programi za obdelavo fotografij. Po želji naročnika se lahko  V tej zadnji fazi se doda tudi morebitne stile, filtre, efekte. Skratka obsežnost zadnjega postopka vizualiziranja je odvisna od izbranega nivoja dodelave renderjev.


Končan 3D izris, render, se pošlje v željenem digitalnem formatu; .jpeg, .tiff, .psd,..., bitni globini 8-, 16-, 32-bitni, RGB ali CMYK barvnem načinu ter barvno profiliranem za korekten natis. Po želji lahko 3d vizualizacije natisnemo tudi mi.