Idejni projekt revitalizacije stražnega stolpa na Malem gradu v Kamniku vključuje zunanjo parkovno ureditev in dopolnitev notranjosti stolpa v razgledno ploščad zgoraj in večnamenski prostor spodaj.

 

S kolegom arhitektom Marjanom Kocjanom sva želela v mestnem jedru Kamnika aktivirati ključno turistično točko, ki bi turistom in domačinom omogočala panoramski pogled na celotno mesto, hkrati pa ponudila še prostor za priložnostne razstave, koncerte, info-točko ipd. Eno od pomembnejših izhodišč je bila izvedbena cena, ki ne bi smela presegati ceno manjše enodružinske hiše. Ostala izhodišča so bila še montažna gradnja, ki se izogiba ruševin, "reciklaža" obstoječega materiala ter prezentacija prostorov prvotnega obzidja gradu.

Tako je nastala idejna zasnova revitalizacije Stražnega stolpa, ki zunaj uredi dostop do stolpa, severnih ploščadi in južnega balkona za romtanične duše. Pred vhodom v stolp predvidi ploščad z razgledno tribuno. Vstop pa poudari z skulpturalnim nadstreškom. Notranjost bi se opremilo z nekakšnim gankom po notranjem obodu zidu ter stopniščem v drugem prostoru. Prvi prostor bi pridobil še osvetljitev za razstave in večnamenske klopi/piedestale izdelane iz obstoječih tramov. 

Zaradi ekonomičnosti in enostavnejše izvedbe sva se odločila za konstrukcijo iz COR-TEN jekla. Tlake zunanjih površin sva predvidila v pesku in vezani pesek za polnila na stopnišču. V notranjosti sva zaradi prijetnejše taktilnosti na ograjah in tleh predvidela les.

Občina je predlog dobro sprejela in predlagala dopolnitev z dvigalom, ki bi invalidom nudil dostopom na ploščad iz nivoja mesta. Predlagali so še majhno stranišče.