3D vizualizacije prototipov, produktov, industrijskega oblikovanja.

Za približen cenik 3d vizualizacij ali konkretno ponudbo me kontaktirajte na kontaktne podatke navedene v desnem stolpcu. ->

 

 

 

POSTOPEK IZDELAVE 3D VIZUALIZACIJ PRODUKTOV, IZDELKOV

 

0. PRIDOBIVANJE PODATKOV O OBJEKTU

 • Pošljete mi tlorise, prereze, narise, stranske rise, morebitne 3d modele ter razpored materialov in oblog, obdelav površin in robov.1. MODELIRANJE 3D MODELA

 • Najprej izrišem 3D model izdelka, katerega volumen skupaj dodelamo in nato potrdimo. Lahko pošlete tudi 3D CAM, NURBS,... model pri čemer moram potem, odvisno od izbrane dodelave renderjev, ta 3D model še dodelati in prilagoditi programom za renderiranje.


V vmesni fazi se doda osnovno osvetlitev za namen testiranja.

 

2. TEKSTURIRANJE IN MATERIALIZIRANJE 3D MODELA

 • V naslednji fazi se na 3D volumen začne nalagati materiale, ki jih skupaj skrbno izberemo in uskladimo. Teksture materialov se mapira ali pozicionira na 3D volumen tako, da usmerjenost npr. letnic pri lesu sledi strukturni in funkcionalni logiki izdelka. Včasih precej zamuden postopek, ki 3D objektu doda realističen ali fotorealističen končni izgled. V tej fazi se izdela testne 3d vizualizacije v nižji kvaliteti, da skupaj z vami preverimo korektnost materialov.

 

3. OSVETLITEV

 • Sledi postavitev in nastavitev naravne in umetne osvetlitve izdelanih 3D volumnov ter svetilnih elementov izdelkov, LCD zaslonov, kontrolnih lučk,... Pri realistični in fotorealistični dodelavi se tudi osvetlitev testira s testnimi renderji.

 

Pri fotorealistični dodelavi se v "med-fazi" teksturam in materialom doda še razne nečistoče, olja, masti, udrtine, zareze, CNC raze ipd. s čimer se pri renderjih doseže učinek hyper-realizama - kot bi bil izdelek že izdelan in preizkušen.

 

5. NASTAVITEV POGLEDOV

 • Določiti je potrebno še kamero in poglede; svetlost, fokus, bokeh, perspektivo, širino pogleda,... Količina pogledov je odvisna od dogovora in izbire nivoja dodelave. Če se bo 3d model montiralo na fotografsko ozadje dejanskega ambijenta, je potrebno kamero precizno uskladiti z nastavitvami fotoaparata in določiti točno lego in višino aparata glede na fotografirano situacijo.

 

6. PROCESIRANJE

 • Tako pripravljene delovne datoteke renderjev se pri fotorealističnih 3D vizualizacijah še enkrat preveri. Potem pa se jih da v procesiranje. Za osnovne in realistične dodelave večinoma procesiramo na lastnih računalnikih. Za fotorealistične pa večinoma pošlemo v t.i. "render-farmo" v tujino, kjer naše poglede na enkrat procesira tudi do 500 render serverjev.

 

7. POST-PRODUKCIJA

 • Končane sprocesirane renderje še obdelam s post-produkcijskimi programi za obdelavo fotografij. Po želji naročnika se lahko v tej zadnji fazi doda tudi morebitne stile, filtre, efekte. Skratka obsežnost zadnjega postopka vizualiziranja je odvisna od izbranega nivoja dodelave renderjev.Končan render se pošlje v željenem digitalnem formatu; .jpeg, .tiff, .psd,..., bitni globini 8-, 16-, 32-bitni, RGB ali CMYK barvnem načinu ter barvno profiliranem za korekten natis. Po želji lahko 3d vizualizacije natisnemo tudi mi.

 Uspešno smo sodelovali s podjetji kot so:

 • OptoMotive, katerim smo izdelali realistične renderje za nove modele kamer.
 • Za Bross Leather smo izdelali fotorealistične 3d vizualizacije za usnjene etuije za iPhone 12 PRO.
 • CalypsoCrystal, kjer smo izdelali fotorealistične 3d vizualizacije za usnjene etuije za iPhone X.
 • Ekipa 2, katerim smo izdelali vizualizacije pisarn.
 • DC Studio, kjer sodelujemo pripriravi fotorealističnih 3d vizualizacij in fotomontaž za Goodyear in Sava tyres.
 • Treppy, katerim smo pripravili 3d fotorealistične renderje novih modelov stolov, ki so jih prikazali na sejemih.